Products Navigation Menu Ceiling Fans Guaranteed Lowest Prices All types of Lighting for your home Fireplace Gas Logs Fireplace decor, screens and accessories Firemagic Barbecues Furniture and Decor
Hansen Wholesale on Facebook Hansen Wholesale on Twitter Hansen Wholesale on YouTube Hansen Wholesale at LinkedIn Hansen Wholesale on Pinterest Hansen Wholesale on Google Plus Hansen Wholesale on Houzz
The Most Efficient Ceiling Fans
???
Now accepting PayPal
Tell us your Ceiling Fan ideas!
Bookmark this page!
Remote Control Ceiling Fans
Main Fixture Search
Remote Controls by Brand
Wall Controls by Brand
Important Note:
We will not accept returns for individually purchased controls and are not responsible for knowing whether or not the control you select will work with your particular fan.

For questions call:
1-800-201-1193

Ceiling Fans Home / Ceiling Fan Controls / Remote Controls / Ellington /

Ellington Ceiling Fan RemoteControls


Use this link to find: Ceiling fans that come with remote controls!

Find Your Fan Control Here...

Brand: Control Type:
Image/Model Control Description Price/Order
Ellington TRC-100 Remote Control
Basic Remote Control - Hand held remote in white
$58.50

Universal Remote Control

Minka Aire RC223
Universal Fan Control
w/Canopy Mount Receiver



$50.92
If you have a pull chain ceiling fan that you want to convert to remote control, you my be able to use a Minka Aire Universal Remote Control. This type of universal remote has a receiver unit must be able to fit inside the canopy of the fan where it mounts to the ceiling. Although there is no way of knowing 100% whether or not a universal remote control will work with your fan, the Minka Aire RC223 Universal Remote is worth a try since it is not expensive and fits more fans than other brands. Keep in mind that if the control is NOT compatible with your fan, we will NOT accept a return if an attempt to install it has been made. This is a risk that you will take if you want to try and convert a fan to remote control that was not made specifically to accept this device.

The Minka Aire RC223 Universal Remote Control shown to the left is compatible with many standard pull chain operated ceiling fans and comes with a canopy mount receiver that is small and compact so it fits more fans that other universal remotes. This is one of the more reliable remote controls on the market. Keep in mind that universal remote controls CANNOT reverse the direction of your fan rotation, that must be done manually from the switch that is on your fan (if your fan has a reverse switch). If you want a remote control that is capable of reversing your fan, it must be a control made by the manufacturer of your ceiling fan and specifically for your model since special circuitry is required for a remote control to be able to reverse a fan. This control is not compatible with most Casablanca, Hunter or Emerson ceiling fans. Please look for controls made specifically by these brands if you own one of their fans.

Important Information About Ceiling Fan Remotes

Remote Controls Made for Specific Fans

The search features on this page give you access to most of the controls made by the ceiling fan manufacturers that we carry. If you know the brand of fan you own and the specific control that you are looking for, you can use these resources to help you find your control. We do NOT sell controls for Hampton Bay ceiling fans (sold by Home Depot) or Harbor Breeze fans (sold by Lowe's) since they are house brands imported directly from China by these mass merchants. If you need a control for one of these brands, you will need to visit Home Depot or Lowe's respectively.

Finding a replacement remote for a fan that came with a remote control

If you own a fan that came with a remote control and the remote has stopped working or has been lost, you most likely cannot use a universal remote control. You will need to find a replacement that was made specifically for your fan from the manufacturer that made your fan. If your remote has stopped working, you most likely need to replace both the remote transmitter and the receiver inside the fan. Both components will have some type of model code on the back of the control or receiver or inside the battery compartment. These numbers are often useless when trying to find a replacement control because they are not specific to your model of ceiling fan. We suggest that you start by finding the brand name and model number of the fan first, which is usually located on the top of the fan motor. You can then use this information as a further resource to help you find the correct replacement by contacting the manufacturer. If the fan you own is one of the brands you see on our website, we may be able to help you directly if you call us at: 1-800-201-1193.

Have a Question About Something on This Page? Ask an Expert!
Ask Your Questions Here!
(500 characters max)

*Name: 
*Email:  
Phone:  
Your information is kept private. Leave your phone# if you wish to speak directly to an expert (recommended)!

(We only respond to questions about brands that we sell)

Answers to Recent Ceiling Fans Questions Posted To This Page
  1. Question #8314 - Posted: 6/19/2010 9:06:13 PM

    Ceiling Fans Question - Ellington Model GAT52CS5LK

    View  model GAT52CS5LK
    GAT52CS5LK - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/ellington/model.asp?ProdNo=GAT52CS5LK

    QUESTION: Does this fan mount on angled ceilings?

    ANSWER: Yes, you can mount the Ellington Terrace ceiling fans at an angle up to 30 degrees using the hardware that is included in the box.

  2. Question #8142 - Posted: 5/10/2010 2:17:03 PM

    Ceiling Fans Question - Ellington Model MON56GB5CWR

    View  model MON56GB5CWR
    MON56GB5CWR - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/ellington/model.asp?ProdNo=MON56GB5CWR

    QUESTION: Re Ellington Monaco Ceiling Fan Model MON56GB5CWR: Is it possible to mount this fan in a room with an 8'' ceiling? Can the drop rod be cut down to about 2" - 4"? What is the bare minimum ceiling-to- blade distance possible with modification?

    ANSWER: The Ellington Monaco ceiling fans come with a 12" downrod. This length is necessary in order to install the fan with the decorative scroll that is attached to the top of the fan body. This puts the fan blades at 19 1/2" from the ceiling. Building codes require the blades to be at least 7 feet from the floor, so you cannot install the Monaco on an 8 foot ceiling. Even if the downrod was 6" shorter, the blades would still be more than 1 foot from the ceiling. Therefore, the Monaco ceiling fan must be installed on a ceiling that is at least 8 feet 7 inches high.

  3. Question #7998 - Posted: 4/20/2010 12:38:42 AM

    Ceiling Fans Question - Ellington Model SBF58AN5LKRCR2

    View  model SBF58AN5LKRCR2
    SBF58AN5LKRCR2 - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/ellington/model.asp?ProdNo=SBF58AN5LKRCR2

    QUESTION: We really like this fan (Ellington Surfboard Fan Ceiling Fan Model SBF58AN5LKRCR2), but are not crazy about the light fixture it comes with. Can you tell me if this would be possible to change? Looking at your ceiling fan light section, we really like model K4M - would it be possible to do something similar with this style fan? Thanks!!

    ANSWER: The Ellington Surfboard ceiling fans have a light fixture that is built-in to the bottom of the fan. There is no way to change the light fixture or install it without the light. Also, there truly is no other surfboard ceiling fan like this, so if your dislike for the included light fixture is not overcome by the unique surfboard style of the fan, then this may not be the fan for you. Otherwise, surfs up!

  4. Question #6506 - Posted: 9/4/2008 4:03:57 PM

    Ceiling Fans Question - Ellington Model UT56TBC3M

    View  model UT56TBC3M
    UT56TBC3M - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/ellington/model.asp?ProdNo=UT56TBC3M

    QUESTION: Is it possible to link multiple fans to the same switch?

    ANSWER: You can run multiple fans from a single switch...it is very common, particularly with industrial fans such as the Ellington Utility fan. However, the more fans you run from the switch, the more amps the switch must be rated to accommodate. So you need to make sure the switch you use is rated for the amount of fans you run on it...there are limitations.

  5. Question #6203 - Posted: 8/11/2008 12:35:29 PM

    Ceiling Fans Question - Ellington Model CC42WW4LKA

    View  model CC42WW4LKA
    CC42WW4LKA - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/ellington/model.asp?ProdNo=CC42WW4LKA

    QUESTION: We have one of your 42 inch units that looks about the same as the one above. It was bought from a third party through EBay. The blades were made up from this supplier with Scar Face on the four blades. Upon checking the box the unit came in we noticed that the main bracket was missing. This is the one that attaches to the ceiling box. I have contacted this supplier about a month ago and he told me that he found it on his work bench and was going to mail it out to me. Never did.

    ANSWER: The question is..is the fan the exact same brand and model. Pretty much every brand makes a fan that looks like this one...it is a commodity. However, each brand makes their mounting hardware differently and they are not normally interchangeable. It is also unlikely that the bracket for this type of fan will be sold separately by most manufacturers because these are very low end fans and they keep the cost down by not bearing the cost of stocking parts for them. You might also find that the part will cost you more than the person you bought the fan from charged you for the fan by the time you pay for shipping and such. Anyway, find the brand and model number then get back to me and I will see what I can do.

  6. Question #5785 - Posted: 7/9/2008 1:10:20 PM

    Ceiling Fans Question - Ellington Model KM52ABZ5LKRC

    View  model KM52ABZ5LKRC
    KM52ABZ5LKRC - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/ellington/model.asp?ProdNo=KM52ABZ5LKRC

    QUESTION: Do I need 2 ceiling fans for a 16 x 22" porch?

    ANSWER: Yes, you should use 2 ceiling fans with powerful motors for an outdoor area that large. Give us a call during our business hours and we will be happy to help you select the fans that will move enough air for your needs.

  7. Question #5601 - Posted: 6/25/2008 8:10:12 AM

    Ceiling Fans Question - Ellington Model WOD52WW5X

    View  model WOD52WW5X
    WOD52WW5X - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/ellington/model.asp?ProdNo=WOD52WW5X

    QUESTION: CAN YOU GET GALVANIZED BLADES FOR #WOD52WW5X?? THANK YOU. MISTI DAVIS

    ANSWER: Ellington does not have any galvanized blade options, so the answer would be no. I am not aware of any ceiling fan brand that offers galvanized blades on a traditional ceiling fan.

  8. Question #5519 - Posted: 6/18/2008 3:23:49 PM

    Ceiling Fans Question - Ellington Model UTC52BC3A

    View  model UTC52BC3A
    UTC52BC3A - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/ellington/model.asp?ProdNo=UTC52BC3A

    QUESTION: what light fixture can be bought for this fan and is it easy to install

    ANSWER: The Ellington Composite ceiling fan is not designed to accept a light fixture as stated on our website.

  9. Question #5515 - Posted: 6/18/2008 8:59:35 AM

    Ceiling Fans Question - Ellington Model UT56WW3M

    View  model UT56WW3M
    UT56WW3M - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/ellington/model.asp?ProdNo=UT56WW3M

    QUESTION: Does this fan mount on a standard 4 inch ceiling fan box?

    ANSWER: Yes it does.

  10. Question #5446 - Posted: 6/15/2008 8:31:56 PM

    Ceiling Fans Question - Ellington Model GAL52BC4LKRC

    View  model GAL52BC4LKRC
    GAL52BC4LKRC - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/ellington/model.asp?ProdNo=GAL52BC4LKRC

    QUESTION: where can I get the bulbs for the above fan

    ANSWER: The MR16 halogen bulbs used in the Ellington Galileo fixture are quite common and can be purchased at most home centers and department stores. Even many grocery markets carry them. There are also a wide number of websites that specialize in light bulbs where they can be purchased.


Energy Star Ceiling Fans and Lighting Energy Star Products Energy Star Ceiling Fans Energy Star Lighting
Ceiling Fans - Lighting - Remodeling and Home Design

Consumer Sales
Product Info and Ordering
Phone: 1-800-201-1193
Phone2: 1-562-594-1249 (outside USA)
Fax: 1-562-626-8270
Email: Information Request
Mon-Fri 7am-6pm, Sat 7am-5pm, Sun 8am-6pm (PST)

Customer Service
Questions About Pending Orders
Phone: 1-800-607-2665
Phone2: 1-562-594-1249 (outside USA)
Fax: 1-562-626-8270
Email: Customer Service
Hours: Mon-Fri: 7am-5pm (PST)

Trade/Resale Accounts
Resale, Contractors, Etc.
Phone: 1-800-365-3267
Phone2: 1-562-594-1249 (outside USA)
Fax: 1-562-626-8270
Email: Information Request
Hours: Mon-Fri: 8:30am-4:30pm (PST)

Terms/Conditions/Privacy
About Us
Ceiling Fan Blog

Corporate Mailing Address and Warehouse
Hansen Wholesale 11132 Winners Circle Suite 100, Los Alamitos, CA 90720

Thanks for choosing Hansen Wholesale
Copyright 1994-2014 Hansen Wholesale

The End