Call: 1-800-201-1193
(After Hours: Please process orders online)
Hours: (PST) Mon-Fri: 7am-6pm | Sat: 7am-5pm | Sun: 9am-5pm
Products Navigation Menu Ceiling Fans Guaranteed Lowest Prices All types of Lighting for your home Fireplace Gas Logs Fireplace decor, screens and accessories Firemagic Barbecues Furniture and Decor
Gas Logs Homepage
Pictured above: 18" Peterson Evening Fyre Charred Ventless Gas Logs.

Evening Fyre

Evening Fyre Split

Evening Fyre Charred

Description: The Evening Fyre ventless gas logs from R. H. Peterson are some of the most realistic vent free logs ever made. They produce a more natural looking fire with more yellow than blue flame, and have an intense bed of glowing embers.

Realistic Logs: The logs themselves have a very rustic and natural look to them having been created from hand sculpted originals by artists at the Peteron factory. Each log set is individually hand painted to acheive the most realism possible

Realistic Flame: One of the most common complaints about vent free gas logs is the unrealistic blue looking flame that they normally create. Peterson has addressed this issue and developed a special innovative G18 advanced series burner system that produces a much more enjoyable flame pattern with more yellow in it while still meeting the strict ANSI certification standard required for the best clean burning ventless logs.

Ample Heat Output: If heat is your main concern, the Evening Fyre logs surpass most other ventless logs as well when it comes to warming you up. With a higher than average BTU ratings, nearly 100% of that heat stays in your room...so you will be more than cozy with any one of the Evening Fyre ventless log sets burning in your fireplace.

BTU Ratings

16" to 30" Standard Models = 36,000 BTUs
16" & 18" See Thru Models = 38,000 BTUs
24" See Thru Models = 40,000 BTUs

State of the Are Safety: Safety is always a big concern with ventless gas appliances, because if something ever goes wrong, you do not want to be left with an appliance that starts generating carbon monoxide or depleting the oxygen in your home. R. H. Peterson uses the latest technology to eliminate the possiblity of such issues such as a hyper-sensative ODS (oxygen depletion system) that will turn the logs off if it detects low oxygen levels in the room. The unit will also not operate if for some reason it begins producing an excessive amount of heat.

The Smell: One of the biggest complaints we hear about venltess gas logs is that they generate a smell that some people simply do not like. Some people equate the smell to that of burning kerosene. Although it is foolish for any manufacturer of ventless products to claim that their logs do not generate any smell (because they all do to some degree), we have less complaints from customers who have purchased the Evening Fyre logs than any other Vent Free gas log we have ever sold.

Convenience: The special G18 burner system comes with several control options that will make operating the logs more convenient or enjoyable. We suggest that you call us so we can discuss your choices in more detail, but basically, you can choose between the following control systems:

  • G18 Manual On/Off Knob
  • G18-12 Basic On/Off Remote
  • G18-15 Variable Flame Remote
  • G18-01V Electronic Ignition Remote w/Variable Flame

Sizes: The Evening Fyre logs come in 16", 18" 24" and 30" sizes for standard single sided fireplaces and 16", 18" and 24" sizes for see thru fireplaces.

What size do I choose? Basic rule of thumb...allow at least 4" of space between each side wall of your fireplace and the end of the logs. So, your logs should be at least 8" smaller than the width in the "Middle" of your fireplace (which is where the logs will sit). If you size your logs too big, the system will continually shut itself down automatically as it becomes too hot (which will become very annoying). Constant overheating will eventually damage the controls or gas valve...which can lead to very costly repairs. Although the G18 burner system is more rugged than most other gas burners, it is still prone to failure if you do not make sure you leave the 4" of space as required.

Call us and we will help you make sure you order the right size!

If you are looking for the very best vent-free gas log, either as a heater or just to enjoy your fireplace, then the Peterson Evening Fyre Series can't be beat.

 

Each Evening Fyre Ventless Gas Log Sets include:

  • G18 Evening Fyre Burner System of your choice
  • Pre-assembled Control Valve and ODS Safety System
  • Custom Log Grate
  • Easy to install Bendable Connector Tube w/Brass Fittings
  • Glowing Embers with special "Bryte Coals for the most realistic glow
  • Lava Granules to fill in around the log set
  • Decorative Wood Chunks to Hide Controls
  • Available for Natural Gas or Liquid Propane (specify when you order)
  • Individual logs
  • Remote systems include basic transmitter and receiver
  • Gas pressure regulator
  • Complete installation and operation instructions
  • Free Technical Support from our gas log experts to help you overcome any difficulties you might have trying to get your gas logs installed properly

TAKE 15% OFF THESE PRICES WHEN YOU CALL
PLUS...GET FREE SHIPPING!*

*Free Shipping applies to orders shipped in the Continental USA by standard Fed-Ex ground.

Evening Fyre Model List

(ECV) NEW Evening Fyre Charred Series
Control Type Single or See-Thru 16" or 18" 24" 30"
Single Sided Manual $811 $916 $975
Single Sided On/Off Remote $1015 $1120 $1179
Single Sided Variable Remote $1081 $1186 $1245
Single Sided Electronic Remote $1238 $1343 $1402
See Thru Basic remote $1219 $1325 NA
See Thru Variable Remote $1285 $1391 NA
(EFV) Standard Evening Fyre Series
Control Type Single or See-Thru 16" or 18" 24" 30"
Single Sided Manual $781 $882 $939
Single Sided On/Off Remote $985 $1086 $1143
Single Sided Variable Remote $1051 $1152 $1209
Single Sided Electronic Remote $1208 $1309 $1366
See Thru Basic remote $1186 $1292 NA
See Thru Variable Remote $1252 $1358 NA
(ESV) Evening Fyre Split Series
Control Type Single or See-Thru 16" or 18" 24" 30"
Single Sided Manual $805 $980 $966
Single Sided On/Off Remote $1009 $1112 $1170
Single Sided Variable Remote $1075 $1178 $1236
Single Sided Electronic Remote $1232 $1335 $1393
See Thru Basic remote $1212 $1319 NA
See Thru Variable Remote $1278 $1385 NA

To Order Call: 1-800-201-1193

Ask an Expert About This Item!
(500 characters max)

*Name: 
*Email:  
Phone:  

Your personal information is kept private. Leave your phone# if you wish to speak directly to an expert (recommended)!
Answers to Recent General Questions Posted To This Page
  1. Question #9509 - Posted: 10/1/2015 4:43:21 PM

    Ceiling Fans Question - Emerson Model CF788VNB-72

    View  model CF788VNB-72
    CF788VNB-72 - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/emerson/model.asp?ProdNo=CF788VNB-72

    I am looking at the Emerson Carrera Grande Eco 72 (DC Motor) Ceiling Fan Model CF788VNB, however regarding fan blades for an outdoor-damp location, would these blades tend to warp over a few years in a humid environment? I have had many outdoor fans, and they almost all end up with warped blades over time. Do you offer blades that would be less prone to warping, or are these already "resistant"? thanks!

    Answer: When you click on the orange button for blades, look for blades that say "(Outdoor Damp)". Emerson specially makes the damp rated blades from solid hardwood (instead of cheap plywood) that is treated to resist cracking and warping from being outside. They will hold up much better than what you have experienced and are in fact rated for use in outdoor damp locations by the manufacturer.

  2. Question #9508 - Posted: 10/1/2015 4:37:34 PM

    Ceiling Fans Question

    http://www.hansenwholesale.com/answers.asp?RefNo=8516

    I just bought a house with a Halsey ceiling fan and I want to add a light to it. The universal light kit only works sometimes! Where can I find Halsey light kits to fit models HC-HP and HG models?

    Answer: I am sorry to report that Halsey went out of business several years ago, so finding parts for them is difficult. It is not a brand that we ever sold, so we would not have any fixtures on hand that were made by them. If you email me some pictures of your fan, I may be able to determine what types of universal fixtures will fit...if any. Email pictures to: gregt@hansenwholesale.com

  3. Question #9507 - Posted: 10/1/2015 4:33:29 PM

    Ceiling Fans Question - Emerson Model EM-CF766VS

    View  model EM-CF766VS
    EM-CF766VS - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/emerson/model.asp?ProdNo=EM-CF766VS

    The location I am considering was wired only for a light and no fan (1 wire pair). How do I tell which lights are compatible and which are not?

    Answer: Almost all of our ceiling fans with lights do not require a second hot wire, so they will work with a 1 wire pair...there are very few exceptions. If you give us a call, we will be happy to help you choose the best fan for your needs and make sure you can install it.

  4. Question #9506 - Posted: 10/1/2015 4:30:42 PM

    Fireplace Accessories Question - Uniflame Model UN-S-1074

    View  model UN-S-1074
    UN-S-1074 - http://www.hansenwholesale.com/home-fireplaces/model.asp?Mfg=UN&ModelNo=UN-S-1074

    I really like theUniflame UN-S-1074. Does this come in any other sizes. I need something that is 44 X 35.

    Answer: This particular screen does not come in any other size. Although we do offer custom made screens to fit your fireplace, this particular manufacturer does not offer any customizations to their products. Please feel free to give us a call so we can go over the many custom options we can provide.

  5. Question #9505 - Posted: 10/1/2015 4:17:41 PM

    Lighting Question

    http://www.hansenwholesale.com/lighting/fixturesearch.asp?hfStyleCode=Traditional&hfSubCat1=Semi-Flu...

    Do you carry Semi-flush ceileing lights in Chrome finish?

    Answer: Yes we do. You can find them by entering the search term "Chrome" in our search feature and then narrowing down the results to Lighting then Flush then Semi-Flush, or just use this link that does that for you: Chrome Semi-Flush Fixtures.

  6. Question #9504 - Posted: 11/22/2014 1:30:40 PM

    Ceiling Fans Question - Savoy House Model SV-14-325-FD-SN

    View  model SV-14-325-FD-SN
    SV-14-325-FD-SN - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/savoyhouse/model.asp?ProdNo=SV-14-325-FD-SN

    How far down from the ceiling does the Seaside fan hang when installed with the flushmount option?

    Answer: Thanks for your question: The Seaside fan from Savoy House comes with an 8" downrod as well as a flush mount adapter. The bottom of the fan cage hangs 16.3" from the ceiling when installed with the 8" downrod. Although the manufacturer does not specify the hanging distance with the flush mount option, after reviewing the installation instructions I have estimated that the flush mount option will reduce the distance by at least 6" to be safe...if not a bit more. That would put the bottom of the fan at about 10" from the ceiling.

  7. Question #9503 - Posted: 7/6/2014 9:23:16 AM

    Ceiling Fans Question - Minka Aire Model F820-CT

    View  model F820-CT
    F820-CT - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/minkaaire/model.asp?ProdNo=F820-CT

    I want to purchase the 36" Down rod DR536-CT (Cattera Bronze finish) $25.13 for the Santa Lucia Ceiling Fan I recently purchased from you. However, when I try to select it the website automatically adds the fan too. Please help

    Answer: Sorry you are having trouble ordering a downrod. Here is what you can do: Simply delete the fan from your shopping cart to order just the downrod or use this link to add the downrod to your cart by itself: Minka Aire DR536-CT Downrod.

  8. Question #9502 - Posted: 7/6/2014 9:17:41 AM

    Ceiling Fans Question

    http://www.hansenwholesale.com/help.asp

    Do you happen to carry Hunter fan light fixtures that have a triangle base. These are not held in by screws but by a clip system. Thank you, John

    Answer: I am sorry to report that we do not have any of the Hunter light fixtures you are looking for. Hunter only made the triangular fixtures for a short period of time and they discontinued them several years ago (too many problems). It is unlikely that you will be able to locate one anywhere. If you can email me some pictures of your fan along with the model number (located on a label on top of the fan housing), I may be able to come up with an alternative that will fit. Email your pictures to: gregt@hansenwholesale.com

  9. Question #9501 - Posted: 7/4/2014 1:41:29 AM

    Ceiling Fans Question - Emerson Model CF788ORB-B78WA

    View  model CF788ORB-B78WA
    CF788ORB-B78WA - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/emerson/model.asp?ProdNo=CF788ORB-B78WA

    How powerful is the fan? It will be used in an upstairs room that gets quite warm? Thank you

    Answer: Regarding the Emerson Carrera Grande Eco, it is one of the most powerful and efficient fans we sell. The Emerson ECO fans are some of our most highly recommended fans overall. You will certainly be happy with the airflow compared to fans of lesser caliber. Here is a link where you can Read More Aabout the Emerson Eco Fans.

  10. Question #9500 - Posted: 7/3/2014 1:55:05 AM

    Ceiling Fans Question - Modern Fan Model VEL-HUG-BN-50-NK-NL-NC

    View  model VEL-HUG-BN-50-NK-NL-NC
    VEL-HUG-BN-50-NK-NL-NC - http://www.hansenwholesale.com/ceilingfans/modernfan/model.asp?ProdNo=VEL-HUG-BN-50-NK-NL-NC

    Hello, First off, I love all the consumer information Hansen Wholesale provides. I'd love a clarification on something. You say that hugger fans don't work as well as regular ceiling fans. This makes total sense. However, why would the Modern Fan Velo Hugger be rated at the same 6650 CFM and 5.54 MPH wind speed as the regular Velo? (Is it because the blades are installed as low as possible on the hugger fan, thus negating the height benefits?)

    Answer: You are exactly correct. When installed with a standard downrod, the regular Velo hangs down the same distance as the Velo Hugger, so the airflow is the same.

Limted Time Offer
15% OFF
ALL Evening Fyre
Ventless Gas Logs!

Model ECVG18-18
18" R. H. Peterson Evening Fyre Charred Vent-Free Logset Complete with w/Manual Control. Specify gas type when you call

Normal Price:$811.00
15% Discount:$121.65 OFF
Current Shipping Cost:FREE SHIPPING*
Special Price: $688.50

See Complete Price List Below

You must call during our normal business hours to place your order and receive your discount!

Strong Recommendation: Do not order gas logs anywhere online without first speaking to an Expert. You may end up with logs that are not safe for your fireplace or simply do not fit!

Please Call to Order!
In order to give you the Best Deal Possible, we take all Gas Log orders over the phone. Our Experts will remove the risks of purchasing gas logs online by making sure the logs you pick are safe and appropriate for your type of fireplace.

Minimum Fireplace Dimensions

A. Minumum Center Width = add 8" to log width
B. Minimum fireplace depth = 12"



Connect With Hansen Wholesale
Hansen Wholesale on Facebook Hansen Wholesale on Twitter Hansen Wholesale on YouTube Hansen Wholesale at LinkedIn Hansen Wholesale on Pinterest Hansen Wholesale on Google Plus Hansen Wholesale on Houzz

Now accepting PayPal

Energy Star Ceiling Fans and Lighting Energy Star Products Energy Star Ceiling Fans Energy Star Lighting
Ceiling Fans - Lighting - Remodeling and Home Design

Consumer Sales
Product Info and Ordering
Phone: 1-800-201-1193
Phone2: 1-562-594-1249 (outside USA)
Fax: 1-562-626-8270
Email: Information Request
(PST) Mon-Fri: 7am-6pm | Sat: 7am-5pm | Sun: 9am-5pm

Customer Service
Questions About Pending Orders
Phone: 1-800-607-2665
Phone2: 1-562-594-1249 (outside USA)
Fax: 1-562-626-8270
Email: Customer Service
Hours: Mon-Fri: 7am-5pm (PST)

Trade/Resale Accounts
Resale, Contractors, Etc.
Phone: 1-800-365-3267
Phone2: 1-562-594-1249 (outside USA)
Fax: 1-562-626-8270
Email: Information Request
Hours: Mon-Fri: 8:30am-4:30pm (PST)

Terms/Conditions/Privacy
About Us
Ceiling Fan Blog
Gas Log Blog

Corporate Mailing Address and Warehouse
Hansen Wholesale 11132 Winners Circle Suite 100, Los Alamitos, CA 90720

Thanks for choosing Hansen Wholesale
Copyright © 1994-2016 Hansen Wholesale

The End